Ζωγραφυγές

Οι «ζωγραφυγές» γίνονταν πολύ παλιά, στην πρώτη μου νεότητα. Δεν ήμουν καλά εκείνη την εποχή. Με κυνηγούσαν φοβερά τέρατα: η απελπισία, ο φόβος, οι ενοχές, η ερωτική απογοήτευση. Βλέπεις περνούσα μια καθυστερημένη εφηβεία. Ζορίστηκα, έπρεπε να μεγαλώσω απότομα κι εγώ ήμουν πάντα ένα παιδί. Μα στη ζωγραφική βρήκα μια διέξοδο. Εκεί η πραγματικότητα ήταν λίγο πιο εύπλαστη.
«The soul cries out. Hear a woman singing» τραγουδούσε n Kate Bush. Η ψυχή είναι γυναίκα. Έτσι και οι ηρωίδες των σχεδίων μου. Στα χέρια κάποιου ζώου, πτηνού ή στην αγκαλιά περίεργων λουλουδιών ή κοχυλιών, μπορούν να νιώσουν μια επικίνδυνη ασφάλεια. Οι πριγκίπισσες αυτές είναι πάντα με τα μάτια κλειστά. Ο ύπνος είναι ένα ζητούμενο. Και τα όνειρα. Εκείνες, όπως κι εγώ, περιμένουν να ξυπνήσουν στον δικό τους κόσμο. Γιατί η καθημερινότητα είναι μία τιμωρία. Στη φαντασία όμως, ζώα και πουλιά, λουλούδια και κοχύλια, υπόσχονται τη φύση: αυτήν που έχει χαθεί. Λες και η τέχνη είναι ικανή να φέρει την ανάσα του παραδείσου πάλι κοντά μας.
Από τα χρόνια εκείνα ως σήμερα η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο, το σινεμά, σαν μια Εύα με συντρόφευαν. Μια Εύα που ήξερε τον δρόμο της επιστροφής στον κήπο της αρμονίας. Με επιμέλεια αγόραζα τους δίσκους. Και από μία μαγική ξυλομπογιά κάθε φορά. Τα χρώματα και οι νότες ήταν ψηφίδες ευτυχίας.
Με τον λόγο δεν τα πήγαινα καλά. Οι λέξεις με τραυμάτιζαν σαν δηλητηριώδη βέλη. Σιγά σιγά έμαθα να μη φοβάμαι. Και μέσα από την επιστημονική ενασχόληση με τη μουσική και τη γνωριμία με την ποίηση αγάπησα τελικά και τη γλώσσα. Ναι, κι εκεί μπορούσα να κρυφτώ. Αλλά και να λάμψω με χρώματα ωραία. Έτσι, μετά από καιρό, αποφάσισα να πω την ιστορία των «ζωγραφυγών» με λίγους στίχους για κάθε εικόνα. Κι έγινε αυτό το μικρό βιβλίο. Μέσα απ’ του χρόνου τη φωτιά ξαναγεννήθηκε το παραμύθι.

(Δημήτρης Θαβώρης, από την έκδοση)

Δεκέμβριος 2018

Advertisement

Δημοσιεύτηκε από τον tyrfiekdoseis

Οι Εκδόσεις Τύρφη έχουν σκοπό να ανασκαλίσουν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της γραφής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: